Haber

14 gün uzayda kalacak gençlerin eğitimleri devam ediyor

ANKARA (İGFA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Gezeravcı ve Atasever’in eğitim sürecini yakından takip ediyor. ABD’de sıkı bir eğitimden geçen Türkiye’nin ilk uzay yolcuları, Houston’da eğitim gördükleri merkezde görevlerini değerlendirdiler.

REKLAMI TESADÜF OLARAK GÖRÜN

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan Alper Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevine devam ederken uzay görevine katıldığını söyledi.

Uzay yolculuğu için başvuru sürecinin tesadüf olduğunu belirten Gezeravcı, “Gece yarısı bir uçuş görevinden döndükten sonra Cumhurbaşkanımızın televizyon ekranından yaptığı duyuru ve halkımıza yapılan davet ve duyurudan haberdar olduk. ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu’ kapsamında uzaya gönderilecek ilk Türk’ün seçim adımları için… Ertesi sabah haberin tam içeriğini gördükten sonra Türk Uzay Ajansı’nın uzay konusundaki detaylı kriterlerini inceledim. Kriterleri karşıladığımı gördükten sonra geçmiş yıllarda bu mesleği, uzay çalışmalarını yapmış astronotların bilgilerini inceledikten yaklaşık 2-3 hafta sonra karara vardım. terimleri kullandı.

Gezeravcı, seçim sürecinde her aşamayı tamamladıktan sonra mutlu ve memnun bir zihinle ayrılmasına rağmen seçilmek için rastgele bir öngörüsü olmadığını belirtti.

ABD’deki eğitime geldiklerinde sürecin resmini çok daha net görme fırsatı bulduklarını vurgulayan Gezeravcı, kendilerini bekleyen süreçler, fiziki koşullar, görevin icrası hakkında çok daha net fikir sahibi olduklarını anlattı. ve beklenmedik senaryolar. Uzay görevinin 2023’ün son çeyreğinde gerçekleştirilmesinin planlandığına işaret eden Gezeravcı, yakın gelecekte net takvim hakkında bilgi edinme imkanı olacağını belirtti. Biz de anlamayacağız.” dedi.

EĞİTİM İÇERİKLERİ

Eğitim içeriğine dikkat çeken Gezeravcı, “Temel eğitim içeriğinde olduğu için bizi şaşırtan birçok taraf var. Daha önce böyle bir süreçten geçmemiş olmamız ve göremediğimiz detayların farkında olmamız. izlediğimiz açık kaynak bilgilerde erişim, şu an çok fazla telaffuz edemediğim bazı detaylar vesilesiyle. Kapsamlı içerik ve detay içermesine şaşırdığımızı gizleyemiyoruz.” dedi.

UZAYDA 14 GÜN KALMASI PLANLANDI

Gezeravcı, uzay görevi için fırlatmanın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gerçekleştirileceğini, uzayda 14 gün kalmasının planlandığını, bu süreçte TÜBİTAK’ın seçtiği deneylerin gerçekleştirileceğini bildirdi. Uzay görevindeki herhangi bir konunun kendisine özellikle meydan okuyacağını düşünmediğini vurgulayan Gezeravcı, “Şu ana kadar zaten yaptığım görevim, zorlu koşullar altında gerçekleştirilmesi gereken görevin içeriğini ve koşullarını içeriyordu. günlük yaşam koşullarının dışında.’ Yer çekiminin çok az olduğu bir ortamda, farklı gibi görünen hareketin dinamiklerini deneyimleme ve deneyimleme şansı olacak ama bunların hiçbirini zorlayıcı koşullar olarak görmüyorum.

NİHAİ HEDEFİM AY’A GİTMEK

Tuva Cihangir Atasever, uzay yolculuğu yağmurunun nasıl başladığını da anlattı.

Atasever, “Aslında çocukluğumdan beri ‘Astronot olup uzaya gitme hayalim vardı’ diyemem. Bir misyonun parçası olmak mantıklı adımlardan biriydi, ilk kararı bu şekilde verdim diyebilirim.” dedi.

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi açıklandığında çok heyecanlandığını ifade eden Atasever, “Milli Uzay Programı açıklandığında ve ilk olarak bir Türk uzay gezgininin seçileceği açıklandığında, başvurmaya çoktan karar vermiştim. 2022 mayıs ayında başvuru süreci başlayınca başvurdum başvuru süreci oldukça uzundu final son derece ağır ve güçlü testler tarama aşamalarından geçtik bazı uzaktan zeka testleri analitik niyet testleri zihinsel testlerden sonra biraz fiziksel testlerden geçtik çevre testleri, mülakatlar. Toplamda 10 aya yakın bir süreçti. Muhteşem bir şey.” sözlerine yer verdi.

haberpinarbasi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu