Haber

Avrupa Birliği’nin “İsrailsiz Barış Planı” basına sızdırıldı

Avrupa Birliği Gazze’de “İsrailsiz barış planı” göründü. AB Dış İlişkiler Servisi tarafından hazırlanan ve İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Telegraph tarafından incelenen belgede, “İsrail ve Filistin’in yakın gelecekte karşılıklı barış müzakerelerini başlatacağını varsaymak gerçekçi değil.”ifadelerine yer verildi.

Belge bunun yerine AB’nin ABD, Birleşmiş Milletler, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ülkeleriyle birlikte hareket ederek barış görüşmelerini başlatmayı planladığını gösteriyor.

İsrail’in sürece katılmayı reddetmesi durumunda Tel Aviv yönetiminin “sonuçları” olacağı konusunda bilgilendirilmesi gerektiği de belirtildi. İsrail’in olası müzakerelere dahil edilmesi için hangi adımların atılacağına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

“FİLİSTİN OLMADAN BARIŞ DÜŞÜNÜLMEZ”

Telegraph’ın haberine göre AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikalarından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “barış planını” Pazartesi günü Brüksel’de toplanan AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla paylaştı.

Planda Gazze’de Hamas’a alternatif yaratılması gerektiğine işaret edilirken, “İsraillilerin iki devletli çözüm müzakerelerine katılmak için siyasi irade göstermesi gerektiği” belirtildi.

Belgede, Gazze’deki savaşı sonlandırmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğu belirtiliyor. “İsrail’le birlikte yaşayacak bağımsız bir Filistin devletinden başka kapsamlı bir çözüm yok.”Söylendi.

Haberlerde planın bağlayıcı olmadığı ancak AB’nin Gazze savaşının sona erdirilmesi yönündeki politikasına yön verebileceği belirtildi.

NETANYAHU, BİDEN’İN TEKLİFİNİ REDDETTİ

ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, iki devletli çözümün her zamankinden daha değerli hale geldiği belirtildi.

Biden, 19 Ocak’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak iki devletli çözüm konusunda baskı yaptı ancak Netanyahu planı reddetti.

MOSSAD’IN HAMAS TEKLİFİ

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN International, İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad’ın ateşkes planı kapsamında Hamas liderlerinin Gazze’yi terk etmesini önerdiğini bildirdi.

Görüşmelerden haberdar olan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen iki yetkili, Mossad Direktörü David Barnea’nın teklifi kapsamında üst düzey Hamas liderlerine Gazze’den güvenli bir şekilde ayrılma fırsatı sağlanacağını söyledi.

Hamas’ın teklife nasıl yanıt verdiğine ilişkin bilgi ise paylaşılmadı.

Ancak haberlerde Hamas’ın Gazze’deki savaşta güç kaybına yol açacağı gerekçesiyle böyle bir seçeneği kabul etmeyebileceği değerlendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu