Ekonomi

Aylık 2 bin 861 lira primle ev hanımlarına emeklilik yolu açılıyor! 1.430 TL devlet katkısı

Milyonlarca ev hanımını endişelendiren haber! Emeklilik sisteminde yapılacak düzenleme ile kadınlar için emekliliğin yolu açılıyor. İsteğe bağlı sigortalarda devlet katkısı artacak. Bu düzenleme ile devlet yıllık 17.170 TL ek ödeme yapacak. Yönetmelik ile ilgili detayların yeni çanta maddesinde yer alması bekleniyor.

TBMM tatile girmeden önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasa ile memurlara zam yapıldı. Hükümet ikinci torba yasa için hazırlıklarını sürdürürken, emekliliği kolaylaştıracak adımlar atması gündemde. Bunların ortasında, ikamet kadınlarına emeklilik gelir.

DEVLET KATKIDA BULUNACAK

Sistemde yapılacak reformlarla kadınların ve annelerinin emekli olmalarının önünün açılması bekleniyor. Yeni düzenlemede isteğe bağlı sigortalama tekniğinden yararlanılması bekleniyor. İsteğe bağlı sigorta ile vatandaşlar primlerini dışarıdan ödüyor ve borçlarını tamamladıktan sonra emekli olabiliyor.

Ev kadınları için çıkarılması beklenen düzenlemede, isteğe bağlı sigorta primlerinde devlet katkısı artırılacak. Takvim’in haberine göre torba kanunla Meclis’e sunulması beklenen yasa tasarısı sayesinde çalışamayan kadınlar ve çalışamayan kadınlar uygun prim ödeyerek emekli olabilecek.

AİLE VE GENÇ BANKASI BEKLENİYOR

Projenin uygulanması için Aile ve Gençlik Bankası’nın görevlendirileceği düşünülmektedir. Bu banka gençlere ve ailelere destek kaynağı olacak. Kadınlara verilecek devlet desteğinin bu bankadan verileceği tahmin ediliyor. SGK’ya başvuran kadın, isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilecek.

AYLIK 2.861 TL PRİM ÖDENECEK

Bugün isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmek için brüt asgari ücretin yüzde 32’sini ödemeniz gerekiyor. Bu da aylık 4 bin 292 TL’lik bir tutar anlamına geliyor.

Düzenleme hayata geçerse devlet 1.430 TL katkı sağlayacak. Böylece ev kadınlarının emekli olmak için ödemesi gereken bedel aylık 2 bin 861 TL olacak.

Devletin sağladığı takviye yıllık 17 bin 170 TL ek olacak. Brüt taban fiyat artışı ile birlikte baz büyüklük ve ödenen primlerde artış olması beklenmektedir.

haberkaracoban.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu