Haber

Cezayir, uçaklara yardım için Fas’ın hava sahasını açtı

Cezayir, Fas’ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından 2021 yılından bu yana kapalı olan havalimanının yardım taşıyan ve yaralı uçaklara açıldığını duyurdu.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cezayir’in üst düzey yetkilileri, ülkenin hava sahasını insani yardım ve yaralıların Fas’a nakledilmesi amacıyla yapılan uçuşlara açma kararı aldı.” ifadesine yer verildi. terimler kullanıldı.

Açıklamada, Cezayir’in “Fas Krallığı’nın talebi üzerine insani yardım sağlamaya ve kardeş Fas halkıyla dayanışma içinde her türlü maddi ve insani imkânı kullanmaya tamamen hazır olduğu” kaydedildi.

Cezayir, sabah saatlerinde komşu ülkede meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle de taziye ve dayanışma bildirisi yayınladı.

Cezayir Sivil Savunma Başkanlığı da depremden Fas sınırına yakın 7 ilin etkilendiğini ancak can ve mal kaybının yaşanmadığını duyurdu.

Fas ve Cezayir arasındaki ilişkiler

Fas ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin 2020 yılında normale dönmesinin ardından dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, 11 Ağustos 2021’de ilk kez Rabat’a resmi bir ziyarette bulundu.

Lapid, Faslı mevkidaşı Nasser Burita ile Rabat’ta düzenlediği ortak basın toplantısında, Cezayir’in bölgede artan rolü ve İran’la yakınlaşmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

Bunun üzerine Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Fas Dışişleri Bakanı Burita’nın, Cezayir’e karşı “İsrail’i tehlikeli bir maceraya çekmek yönünde gizli niyetleri” olduğu belirtildi.

Söz konusu açıklamanın ardından dönemin Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos 2021’de “düşmanca eylemler” nedeniyle Fas ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Geçmişteki köklerle çatışma

Fas ile Cezayir arasında Batı Sahra meselesi nedeniyle uzun yıllardır gerginlik yaşanıyor.

Fas, Cezayir’i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi’ni desteklemekle suçluyor.

Cezayir’in komşusu Fas’ın Batı Sahra’da attığı adımları desteklemediği biliniyor.

karatas-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu