Haber

Deprem bölgesinde bipolar bozukluk hastalarına ilaç desteği

TÜRKİYE’de yaklaşık 50 kişiden 1’inde görülen bipolar bozukluk hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bipolar Bozukluklar Derneği Başkan Yardımcısı Prof. uygun olduğu sürece koruyucu tedaviye devam etmelidir. Deprem nedeniyle bölgedeki hastaların rahatsızlığının yeniden alevlendiğini belirten Prof. Dr. Eker, “Eczanelerin bulunduğu binalar yıkıldı. Hastaların ilaçları enkaz altında kaldı. İlk anda ilaca ulaşmak zor oldu. Deprem bölgesinde hastalara ilaç desteği sağlamak için çalıştık.”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bipolar Bozukluklar Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağdaş Eker, bipolar bozukluk hakkında bilgi verdi. Bipolar bozukluğun Türkiye’de yaklaşık 50 kişiden 1’inde görülen kronik bir hastalık olduğunu belirten Prof. Bipolar bozukluğu olmayan bir bireyden.Tedavi şansı oldukça yüksektir.Bu bireylerin düzenli tedavi ile normal hayatlarına devam etmeleri mümkündür.Mani yoktur.Burada değerli olan, tedaviyi esirgeyerek devam etmeleridir. zaman yeterli.Bu bozukluk da günümüzün bir hastalığı değil.Bildiğimiz kadarıyla Kapadokyalı Aretaeus bu rahatsızlığı ilk olarak MS 1.yüzyılda tanımlamıştır.Tanımına göre bipolar bozukluğun mani ve depresyon olmak üzere iki türü vardır. . Sonu başka olan bir hastalık olarak bilinir” dedi.

FARKINDALIK AMAÇ

Bipolar Bozukluklar Derneği’nin amaçları hakkında bilgi veren Prof. deneyimlerini daha az deneyimli doktorlarla paylaşmaktır.30 Mart Bipolar Farkındalık Günü’ne özellikle dikkat çekmek istiyoruz.Öte yandan, bipolar bozukluk tedavi edilebilir ve kontrol edilebilir bir hastalıktır ve sağlıklı dönemlerde bireyler bipolar bozukluğu olmayan bireylerden ayırt edilemez, bu kişiler hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilirler, koruyucu tedavilerine devam etmeliler ve bipolar bozukluk ile ilgili sorularını doktorları ile mutlaka paylaşmalıdırlar.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ HASTALARA İLAÇ DESTEĞİ

Bölgedeki psikiyatri hastalarının deprem sonrasında bazı sıkıntılar yaşadıklarına değinen Prof. Dr. Eker, bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. prof. Dr. evlerinde ya da moloz altında oldukları için ilaçlarına ulaşamıyorlar.Bundan dolayı binalar yıkıldı.İlaca ilk anda ulaşmada güçlükler yaşandı.Bipolar bozukluğu olan hastaların uykusu çok değerlidir.Uyku düzeninde bozukluklara neden olur. O bölgede ve o bölge dışında yaşayan bir çok hastamızın rahatsızlığını daha da ağırlaştıracak şekilde tedavi ettik.Dernek olarak ve Türk Psikiyatri Derneği işbirliği ile doktorların o bölgede hizmet verebilmesi ve hastalara eğitim verebilmesi için hızlı bir şekilde organize olduk. Bunun dışında dernek olarak Nobel İlaç dahil birçok ilaç firması ile görüştük ve hepsinden olumlu geri dönüşler aldık. ti. Bölgedeki uyuşturucu sorunu nedeniyle önemli miktarda ilaç bağışı sağladık. Hem elimizdeki ilaç numunelerinden hem de ilaç firmalarından temin ettiğimiz ilaçlarla bölgede bir ayak olmaya çalıştık” dedi.

‘TIP EĞİTİMİ TRAVMA VE AFET PSİKİYATRİSİ EĞİTİMİNİ DEĞERLENDİRMELİ’

Deprem gibi afetlerde psikiyatri hastalarının ihtiyaçlarına göre uygulanacak süreç iyileştirme çalışmalarına ilişkin önerilerini paylaşan Prof. Bununla birlikte sağlık kuruluşlarının daha sağlam binalarda, mümkünse tek katlı ve iki katlı bahçeli yapılarda olması ve hastalarımızın hastane dışına çıkartılmak yerine o ortamda tedavilerine devam etmesinin sağlanması değerlidir. Bir deprem ülkesinde olduğumuzu unutmadan, tıp eğitimine travma ve afet psikiyatrisi eğitimine ağırlık verilmesi, pratisyen hekimler ve tıp fakültesi öğrencilerinin bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi. onlar için çok zorlayıcı bir şey. Öte yandan bölgeye hizmet vermek için çok sayıda doktor seferber oldu. Eğitimler ve gönüllülük sayesinde hizmetler aksatılmadan verildi” dedi.

‘DOKTORLAR, HASTALAR VE YAKINLARI FORUMDA BULUŞACAK’

30 Mart’ta Bipolar Bozukluk farkındalığı için Türkiye’de bu alanda önde gelen hekimlerin katılacağı, hasta ve yakınlarının davetli olacağı bir online forum planladıklarını belirten Prof. Bipolar bozukluk ile ilgili merak edilen soruları aydınlatın.Bunlar dışındaki soruları cevaplamaya çalışacağız.Özellikle depremden etkilenen bipolar bozukluğu olan hastalarımız oldu.Beyin sarsıntısında olmasa bile etkilenen birçok hastamız var. Onlarla ilgili bilgilendirici broşürler dağıttık. Bipolar bozukluk başta olmak üzere merak ettikleri bilgilere siteden ulaşma şansı bulacaklar” dedi.

– izmir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu