Haber

Her Yerde Adalet Platformu, İsrailli yetkililere karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu

Her Yerde Adalet Platformu avukatları, Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı hakkında merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) başvuruda bulundu.

Platform temsilcileri, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek, internet üzerinden ICC’ye gönderdikleri hata dilekçesini Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere teslim etti.

Platform Başkanı Özkan Öztürk, Konya Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Gazze’nin dünyanın en büyük açık hava hapishanesi haline geldiğini söyledi.

İsrail devletinin yaklaşık 17 yıldır Gazze’de soykırım ve insan hatası işlediğini vurgulayan Öztürk, “Dünyadaki uluslararası sivil toplum kuruluşlarının, Batılı insan hakları örgütlerinin veya Batılı sivil toplum kuruluşlarının sessizliği bizi pek ilgilendirmiyor. İnsan hak ve özgürlüklerinden her fırsatta bahseden devlet kuruluşları, “Bizi asıl ilgilendiren ve üzen şey İslam ülkelerinin sessizliğidir. Roma tüzüğüne göre kurulan ve merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulması zorunlu hale geldi.” dedi.

Öztürk, bu kapsamda Mısır, Pakistan ve Ürdün barolarıyla temasa geçtiklerini belirterek, “Hem bu hafta hem de önümüzdeki günlerde ilgili ülkelerin ulusal şemsiye kuruluşlarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurmak üzere seferber etme konusunda öncülük yaptık. ” Bu kelimeyi kullandı.

Gazze ve Batı Şeria’da gerçekleştirilen eylemlerin savaş suçu değil, insanlığa karşı suç olduğunu anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda soykırım suçudur ve bu nedenle Birleşmiş Milletler bünyesinde imzalanan ‘Soykırımla Mücadele’ sözleşmesinin 5. maddesi Siyonist rejim tarafından son derece konformist bir şekilde ağır bir şekilde ihlal edilmekte, bu uluslararası hukuk Siyonist rejim el sallayarak, “Gazze halkını, Müslüman kardeşlerimizi, rahat bölgelerinde, rahat bir şekilde yok ediyor. Bu yıkım sistematik bir yıkımdır, devlet politikası haline gelmiş bir yıkımdır. Dolayısıyla başvurularımızı da bu kapsamda yaptık. Uluslararası Ceza Mahkemesi bu soruşturmayı yürütme yetkisine sahiptir.”

Süreci takip edeceklerini ve çabalarını sürdüreceklerini belirten Öztürk, gerekirse hukuki yansımalarını göstermek için Lahey’e gitmeyi planladıklarını belirtti.

cermikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu