Haber

Kız Kulesi restorasyonunun sonlarına doğru

Binlerce yıllık tarihi ve yapıları ile Türkiye’nin en önemli şehri İstanbul’un en ikonik yapılarından biri olan Kız Kulesi restore ediliyor…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları nedeniyle Kız Kulesi’ni çevreleyen branda, geçtiğimiz ay yaşanan fırtınanın ardından uçup gitti.

Brandaların uçuşa geçmesiyle birlikte Kız Kulesi’nin onarımında son durum ortaya çıktı. Kulenin koni kısmının aslına uygun olarak yenilenmesi çalışmaları devam etmektedir.

İskelede onarım çalışmaları devam ederken, altyapı için gemilerle boru getirildiği görüldü.

Hedef Mart sonu

Geçtiğimiz aylarda Kız Kulesi’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hedeflerinin 2023 Mart ayı sonunda Kız Kulesi’ni ziyaretçileriyle buluşturmak olduğunu belirtti.

Kız Kulesi’nin kubbesinden kaldırılan betonarme yapının yapıya yük bindirdiğine dikkat çeken Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

“Beton ve inşaat demiri kullandığınızda yapının yükünü inanılmaz derecede artırıyorsunuz. Mevcut yapıyı tasarlandığı statik yapının çok uzağında yaparsınız.

Orta ve uzun vadede yapıya ciddi zararlar verir. Binanın statiğini bozuyorsunuz. Statik izin verdiği ölçüde tüm ekler kaldırıldı. Yapı orta şiddette bir depremde yıkılmaya uygundur. 80 yıllık betonarme kullanıyorsunuz”

“Müze olarak devam etmesinden yanayım”

Bu ortada Üsküdar sahiline gelenler kuledeki çalışmaları seyrediyor. mustafa altay “Açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. En azından buranın sağlamlaştırılması doğru. Müze olarak devam etmesinden yanayım. Deprem bölgesindeyiz, kulenin uygun sağlamlıkta olmasını tercih ederdim.” denizden toplamak yerine.”söz konusu.

Emine Kaya da şunları söyledi: “Uzun sürdü ama ne olur bilmiyorum umarım güzelliği bozulmaz” dedi. İsmail Gültekin, “Hayırlı olsun. Müze olsun eserler güzel”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu