Teknoloji

Siber risk sigortası da enerji sektörünün gündeminde

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, siber olayların günümüzün en büyük küresel risklerinden biri olduğunu belirterek, “Son dönemde enerji sektörü de siber güvenlik düzenlemeleri ile gündeme geldi. Sadece büyük veri tabanlarına sahip sektörler veya kurumlar değil, evlerdeki akıllı televizyonlar ve değerli elektronik cihazlar da risk altındadır. Siber riskler sigortalanmalıdır.

Dünyada 94 ülkede yapılan araştırmaya göre; Siber olaylar ve iş kesintisi riskleri en büyük küresel riskler olarak görülmeye devam ediyor. Ayrıca 2023 yılında yapay zeka tabanlı kodlama asistanlarının oluşturacağı güvenlik açıklarından elektrikli araçlara, kripto para hacklerinden devletlerarası siber saldırılara kadar pek çok gelişmenin yaşanacağını duyuyoruz. Bu noktada siber sigortaya olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

‘Siber sigortalar en çok finans kuruluşlarında’

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, “ Hemen hemen her işletme siber sigorta hakkında bilgi almak ve varlıklarını korumak için başvuruyor. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız deprem felaketinin ardından siber saldırganların harekete geçmesini üzüntüyle izledik. IBS olarak hem mevcut müşterilerimizle hem de yeni müşterilerimizle müşteri portföyümüzü genişletiyoruz.” Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Enerji Dairesi’nde Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çekiliyor. Murat Çiftçi, “Yönetmelik, elektrik iletim ve dağıtım lisansı sahibi, kesintili olarak kabul edilmiş ve 100 megavat ve üzeri elektrik enerjisi lisansı, boru hattından iletim yapan doğal gaz iletim lisansı, sevkiyat denetleme merkezi kurmakla yükümlü doğal gaz dağıtım lisansı, depolama lisansı (LNG) , yer altı), ham petrol iletim lisansı ve rafineri lisansı sahipleri, kuruluşların endüstriyel kontrol sistemlerinin güvenliği için değerli yaptırımlar içermektedir. Bu noktada önümüzdeki dönemde güç alanında yoğun bir siber sigorta sahipliği gündemi olacak” dedi.

‘Siber sigortanın önemi daha da arttı’

Siber risklere en fazla maruz kalan şubelerin, büyük müşteri verilerini, finansal verileri, tıbbi kayıtları, fikri mülkiyeti veya diğer hassas verileri işleyen şubeler olduğunu belirten. Murat Çiftçi , bu segmentleri şöyle sıraladı: “Siber saldırılara en açık şubelerin başında finansal hizmetler geliyor. Bankalar, sigorta şirketleri ve diğer finansal kuruluşlar, değerli müşteri verilerini ve finansal bilgileri işledikleri için yüksek savunmaya ihtiyaç duyarlar. Kritik sistemlere sahip sağlık hizmetleri, perakende şubesi, özellikle e-ticaret, enerji ve telekomünikasyon şirketleri de siber risklere karşı korunmak için büyük önem taşıyor. Bu kapsamda sigorta şirketleri de teminat havuzlarını genişletmek ve çok yönlü çalışmalar yapmak için çalışmaktadır. Yapay zeka araçlarıyla yapılan kodlamalar ile birçok temel güvenlik açığı oluşturmak mümkün olacak, özellikle elektrikli araçlara yönelik saldırılar artacak. Yeni elektrikli araçların geçmişe göre daha fazla veri temas noktası içermesi ve dijital hale gelmesi siber hataların bir numaralı amacı bu konuda birçok önleyici çalışmayı beraberinde getirdi. Finansal sigortanın ortasında siber sigortanın her geçen gün daha fazla yer aldığını görmeye devam ediyoruz.”

‘Akıllı ev aletleri de siber saldırıya maruz kalabilir’

Murat Çiftçi Evlerimizdeki akıllı cihazların ve konut elektroniğinin de siber saldırılara karşı savunmasız olabileceğine işaret ederek, “Evde kullanılan teknolojik cihazlarla ilgili kişisel bilgilerimizin ele geçirilmesi, maddi kayıplar ve hatta fiziki güvenliğimizin tehlikeye girmesi gibi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Akıllı telefonlarımız banka bilgileri, şifreler, kişisel iletişim bilgileri ve hatta konum bilgilerimiz gibi birçok hassas bilgiyi saklayabilir. Bu nedenle akıllı telefonlarımızı şifreli ve güvenli bir şekilde kullanmak, sağlam uygulamalar yüklemek ve bunları düzenli olarak güncellemek önemlidir. Akıllı TV’lerde izleme alışkanlıklarımız, cihaz hakkında bilgi toplamaya yönelik reklamlar ve hatta kameranın yetkisiz kullanımı kişisel bilgilerimizin ele geçirilmesine yol açabilmektedir. Evlerde kullanılan diğer elektronik cihazlarda da benzer riskler bulunmaktadır. Örneğin akıllı konut sistemleri hırsızlık, yangın, sel gibi acil durumlarda bizi uyarırken siber saldırılara da maruz kalabiliyor. Bu nedenle cihazları şifreli ve güvenli bir şekilde kullanmak ve sürümlerini düzenli olarak güncellemek, kullanıcılarda siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak, anti-virüs yazılımları kullanmak ve verileri yedeklemek değerlidir.”

Sosyal medyaya dikkat!

Murat Çiftçi, Sosyal medyanın siber suçlular için cazip bir hedef haline geldiğini ifade eden Bakan, “Kullanıcıların sosyal medya hesaplarına giriş yaparak kişisel bilgilerini ve şifrelerini ele geçirme amaçlı oltalama saldırıları oldukça yaygın. Bu saldırılar sahte hesaplar ve bağlantılar üzerinden gerçekleşir. Sosyal medya hesaplarına yeniden giren kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların cihazlarına bulaşarak bilgi hırsızlığı, kimlik avı, ağ geçitlerine sızma ve diğer kötü amaçlar için kullanılmaktadır. Siber zorbalığın özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygın olduğunu da görüyoruz. Sosyal medya, sosyal mühendislik baskınları için de kullanılabilecek bir alan oluşturmaktadır. Sosyal mühendislik, siber bilgisayar korsanlarının, kullanıcıların kişisel veya zımni bilgilerini ele geçirmek için sahte hesaplar ve kişiler oluşturarak sosyal medya kullanıcılarını aldatmasıdır. Bu nedenlerle sosyal medya kullanıcılarının dikkatli olmalarını, güçlü şifreler kullanmalarını, bilgi paylaşımını sınırlandırmalarını ve hesaplarının güvenliğini sağlamalarını öneriyoruz.”

En çok talep edilen teminatlar

Siber sigorta ile şirket ve kurumların siber risklere karşı korunduğunu belirten Prof. Murat Çiftçien çok istenen teminatları şöyle sıraladı: Siber saldırı kapsamı ; Bilgi hırsızlığı, fidye yazılımı, bilgi kaybı veya hizmet kesintileri gibi siber saldırılardan kaynaklanan maddi kayıpları kapsar. İhlal tepki kapsamıÖte yandan, bilgi ihlali, yasal yaptırımlar ve müşteri bilgilerinin yeniden düzenlenmesi durumunda maddi ve prestij kayıplarını kapsar. İş kesintisi kapsamıBir siber saldırı ile işletmenin normal faaliyetlerini yerine getirememesi sonucunda gelir kaybı, müşteri kaybı veya tedarik zinciri sorunlarını içerir. Rehberlik ve danışmanlık hizmetleri garantisiAyrıca, bir siber saldırı durumunda etkili bir yanıt stratejisi oluşturmak ve uygulamak için danışmanlık firmasından profesyonel yardım ve rehberlik sağlar. Medya ve prestij güvencesiişin prestijini korumak için ve marka pahasına gerekli medya ve halkla ilişkileri sağlarken.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu