Haber

Tutuklu 11 gazeteci ilk duruşmada tahliye oldu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Ekim’de başlattığı soruşturma kapsamında 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) ve Jinnews için çalışan 10’u tutuklu 12 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması, 2022, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mezopotamya Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Diren Yurtsever, muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Güzelyüz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Paha tarafından yürütülen soruşturmaya, gazeteci Hamdullah Bayram ile yargılanan MA muhabiri Zemo MA Ankara bürosunda bir süre stajyer olarak çalışan Ağgöz ve Mehmet Günhan hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı.

Evrensel gazetesinden Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre, bSınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazetecileri Savunma Komitesi (CPJ) Özgür Teach, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Başkanı Cuma Daş, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, Türk Gazeteciler Cemiyeti Sendika (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Ankara Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, tutuklu gazeteci aileleri, çok sayıda avukat ve gazeteci.

KÜRTÇE DEĞER VE ACAR SAVUNULDU

Gazeteciler Öznur Kıymet ve Emrullah Acar, savunmalarını Kürtçe yapacaklarını bildirdi.

Savunmasını tercümanla yapan Kıymet, kendisini kadın, Kürt ve gazeteci olarak tanımladığını söyledi. Paha, “Burada bulunmamın nedeni kimliğimdir. Birçok şehirde gazetecilik yaptım. Kadın ve çocuk haberleri gündemde yok. Ben de bu haberlerin çıkması için çaba harcıyorum. Bana da haber geldi. ödül.”

Paha, “Gazetecilik sadece haber yazmak olarak anlaşılır. Ancak gazetecilik bir yaşam biçimidir” dedi. , askeri. “Gazeteciliğe başladım. Jinnews’te çalışmaya başladım.”

“PARA HAREKETİ YAPTIM İDDİASI AMA O TARİHTE TUTUKLANDIM”

Gözaltına alınma sürecini anlatan Değer, “Biz gözaltındayken Ankara TEM tiyatro yapmak istedi. Başımızı eğmemizi istediler. Bayrak önünde fotoğraf çektirmeye çalıştılar. Terörist gibi göstermeye çalıştılar.” Bu fotoğraflarla TEM’de darp edildim, sağlık raporu almama izin vermediler. 3 gün hücrede kaldım. “Elimde geçersiz sağlık raporu var. Geçersiz raporu burada ifşa etmek istiyorum. Orta hastaneye gittim ve aldım? Azap raporlarını yok etmeye çalışıyorlar. İddianame sadece TEM raporuyla yazıldı. İçinde saçma sapan bilgiler var. MASAK raporu banka hesabı kullanmadığını söylüyor ama ben kullanıyorum. Mezopotamya.” “Ajansta çalıştığım yazıyor. Bunlar hatasız değil. Evimde yasaklı kitaplar olduğu söyleniyor ama oraya götürülen sadece telefonummuş. 29 Ağustos 2018 tarihinde cep telefonumdan para transfer ettiğim yazıyordu ama tutukluydum. Paralel kozmostan uçup oraya mı geldim? Gizli tanıkların söylediklerini reddediyorum.”

‘ŞEHİR ADLARINI KÜRTÇE YAZMAKTAN BAŞARISIZ OLDUM’

Öznur Değer, “Yazdığım haberlerde Kürdistan kelimesini kullanmıyorum, iddianamede ‘Devlet kurmak istiyorum’ diye yazıyor. Bu çok boş ve tutarsız bir iddia” dedi. bir coğrafya, devlet değil. Trakya demek suç değilse, Kürdistan demek de suç olamaz. Trakya gibi coğrafi isim olarak kullanıyorum. Kürtçe yazdığım tweetlerden de yargılanıyorum. Bu bir dilin reddidir. Şehir isimlerini Kürtçe yazmakla suçlanıyorum. Bir şeyin Türkçesi olduğu gibi Kürtçesi de vardır. Kürtçe konuşmak suç mu?”

‘YAZDIĞIM HABERİ İÇİMDE YAŞIYORUM’

İnsan hakları konusunda çok fazla haber yaptığını belirten Değer, “Dışarıda yazdığım haberin içinde yaşıyorum. Çıplak arama yapıldığını ve çıplak aramaya maruz kaldığımı bildirdiğim için yargılanıyorum. Suç duyurusunda bulundum. Meclis’te çıplak arama reddediliyor ama bu ihlal ediliyor.”

İddianamede çok sayıda seyahatinin yer aldığını belirten Değer, “Ben bir gazeteciyim, tabii ki gezerim. Türkiye’nin birçok ilinde haber yaptığımı göreceksiniz. Anayasa’nın 28. maddesi diyor ki ‘Basın’ serbesttir, sansür edilemez’. Benim tek faaliyetim gazetecilik. Gazeteci olduğum için yargılanamam. Ama bugün gazetecilerin özgürlüğü elinden alınıyor ve basın sansürlenmek isteniyor. yasalar çıkar, gazeteci özgürdür, sansür edilemez, gazetecinin sesi susturulamaz.”

Gazetecilerin avukatı Resul Temur, dosyada tutuklu 10 gazetecinin bulunduğunu vurgulayarak, mahkemenin duruşmayı saat 17.30’da bitirme kararının savunma hakkını kısıtladığını belirterek, mahkemeden bu karardan vazgeçmesini istedi.

Mahkeme başkanı, mesai saatlerinin belli olduğunu belirterek, savunmaları kısıtlamadan yargılamayı usulüne göre yürüteceğini, gelebilecek savunmaların bugün alınacağını, alınamayan savunmaların ise önümüzdeki günlerde dinleneceğini bildirdi. bir sonraki seans

Mahkeme başkanı, bebeğini mahkeme salonu dışında bekletmek zorunda kalan gazeteci Zemo Ağgöz’ün bu duruşmadan çıkarılması talebini kabul ederek gazetecinin duruşmayı terk etmesine izin verdi.

ACAR: BİTİŞTEN SONA KAPSAMLI BİR KAPSAM

Duruşmaya daha sonra gazeteci Emrullah Acar’ın savunması ile devam edildi.

Acar, “11 aydır tutuklamalar ve baskılar sürüyor. Özgür basına yapılan saldırıyı kınıyorum. Bu adliyede onlarca kez haber takip ettim. Doğru haberleri takip ettiğimiz için polis bize kötü davranıyor. Engel olmak istediler. Adresimiz, çalıştığımız yer, SSK sicilim belli. “Bize casusluk teklif edildi ama bu şerefsizliği kabul etmedik. Polis raporuna baktığımızda intikam amaçlı bir girişim olduğunu düşünüyoruz. Baştan sona soyut bir iddianamedir. Gizli bir tanık aleyhimize konuştu. Suçlamaları komik. Bunda somut bir gerçek yok” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti üyeliğinin aleyhlerine delil olarak gösterildiğini hatırlatan Acar, “DFG gazetecilerin haklarını savunuyor. Derneğe e-devlet üzerinden başvurdum. İHD üyesiyim. Yıllardır insan haklarını savunuyor ama üye olmak kabahat olarak iddianamede gösteriliyor: “Para almadan gazetecilik yapamayız. Hayatımızı yaşayamayız. Paranın neden gönderildiği her şey açık” dedi.

YURTSEVER: GÜÇ ÇERÇEVESİNDE GAZETECİLİK ÇALIŞMADIĞIMIZDAN YARGILANIYORUZ

Gazeteci Diren Yurtsever, Acar’ın ardından savunma yaptı. “Gazeteciler toplumun vicdanıdır. İktidarın belirlediği amaçları aşmamak değildir” diyen Yurtsever, şunları kaydetti:

“Kamu yararı adına haber yapıyoruz, burada vicdan da devreye giriyor. Din, dil, ırk gözetmeksizin haber yapıyoruz. Mezopotamya Ajansı bu konuda bir alternatif ve resmi bir kurum. İddianamede Kürt meselesiyle ilgili haberler yer alıyor. Açlık grevleri, cezaevlerinde ihlaller, ihlaller var. Irkçılığı ortaya çıkaran bir takım haberler var. Bunlar üzerinden kriminalize edilmek istiyoruz. Kürt sorunu bu ülkenin kırmızı çizgisidir. Seyretmemizi istemiyorlar. ‘ Bu sorunu görmeyeceksin.’ ‘Bu sorunu görmeyeceksin’ diyorlar. Yasaya göre basın özgürdür”Bu kapsamda yaşanan her şey toplum tarafından bilinmelidir. Toplum ihlallerden haberdar değil. Hükümet bir sınır çizdi ve bu sınır içinde rapor vermemizi istiyor. Bunu yapmadığımız için yargılanıyoruz.”

NAZLIM: BEN BİR ŞEYİ GİZLİ YAPMAK İSTİYORUM NEDEN DENETLENEBİLİR BİR BANKADAN YAPMALIYIM?

Ardından savunma sırası gazeteci Deniz Nazlım’a geldi. 12 yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Nazlım, bu dönemde yerel gazetelerde spor muhabirliği ve foto muhabirliği yaptığını belirtti.

Nazlım, “Birçok yerde haberlerim var. 2017 yılında Mezopotamya Ajansı’nda göreve başladım. Gazetecilik için bir çok yere özgeçmişimi gönderdim, okuduğum ve çalıştığım yerleri belirttim. Modül şefi olarak haber yapıyordum ve haber yapıyordum.” parasını aldım.Birçok yere haber sattım.Kozmik,Cumhuriyet ,Bir gün haberimi alıyorum.Yaptığım işten dolayı.Emeğimin karşılığını alıyorum.Bu raporu hazırlama mantığımda keşke yapmasaydım. Sistematik bir şekilde parayı aldılar, ‘Düzenli para almadıysanız örgüt üyesisiniz’ diyeceklerdi. Yanlış bir şey yapmak istiyorsam, denetlenebilir bir bankadan neden para çekeyim?” Nereye gittiğini bilmiyorum. Denetlenen bir şey nasıl kurumsal olabilir?”

Gazeteciler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Selman Güzelyüz ve Habibe Eren’in savunmalarının ardından mahkeme kararını açıkladı.

Yargılanan tutuklu 11 gazetecinin tahliyesine karar verildi. Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri ve editörleri, 7 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk duruşmada tahliye edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu