Haber

Türk Zanaatkar Katar Kültürünü Tasarımla Tanıtıyor

Usta ve gümüşçü Sabri Demirci, 1 Aralık 2022’de İstanbul’daki atölyesinde Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası için tasarımlar yapıyor. (Fotoğraf: Shadati/ Xinhua)

zeynep çemen

İSTANBUL, 5 Aralık (Xinhua) — İstanbul’da bir gümüş dükkanının sahibi olan usta Sabri Demirci, geçtiğimiz günlerde Katarlı bir koleksiyoncudan benzersiz bir ürün tasarlaması için benzeri görülmemiş bir sipariş aldı.

Demirci, geçtiğimiz günlerde Xinhua ile atölyesinde yaptığı bir röportajda, çalışmanın her modülünün Katar’ı ve bu yılki Dünya Kupası’nı anlatması gerektiğini söyledi.

2022 Dünya Kupası geçen ay Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Etkinlik ilk kez bir Arap ülkesinde düzenleniyor.

Esnaf, 40 yıllık mesleğinde hiç bu kadar heyecanlı olmamıştı. Emri aldıktan kısa bir süre sonra kendini işine verdi ve mümkün olduğu kadar çok bilgi topladı.

Usta ve gümüşçü Sabri Demirci, 1 Aralık 2022’de İstanbul’daki atölyesinde Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası için tasarımlar yapıyor. (Fotoğraf: Shadati/ Xinhua)

Tasarımının tamamında başrolü şahine verme fikrini ortaya atan Demirci, “Şahinlerin Katar’ın milli kuşu olduğunu ve Katar halkı tarafından her zaman değer verildiğini öğrendik. ​​tasarımı şahin ve onun güçlü pençeleri üzerine inşa etmek benim çıkış noktamdı.”

Demirci daha sonra, üzerinde katılımcıların isimlerinin yazılı olduğu Dünya Kupası resmi futbol topunu tutan şahini resmetti ve altına, etkinliğin birbiriyle bağlantılı doğasını yansıtan sonsuzluk sembolünü, yani yarışmanın resmi logosunu yerleştirdi.

Bu modülleri Katar’ın şehirlerini ve stadyumlarını mükemmel bir uyum içinde gösteren mermer bir harita üzerine yerleştiren Demirci, “Katar’ın yer altı zenginliğini ifade eden mermer levha, gücü ve sadakati simgeleyen dört atın çektiği mermer levhadır.”

İstanbul’daki atölyesinde çalışan usta ve gümüşçü Sabri Demirci, 1 Aralık 2022. (Fotoğraf: Shadati/ Xinhua)

Futbol topunun yaklaşık 200 gram yük ile 18 ayar altından yapıldığını söyleyen Demirci, işin geri kalanında yaklaşık 4,5 kilo ağırlığında 925 ayar gümüş kullandığını sözlerine ekledi.

Demirci, “Bu eserin yaklaşık 10 farklı çeşidini üreteceğiz. 11’incisi olmayacak” dedi.

Etkinlikte mağazalarda satılmak üzere Katar ile ilgili hediyelik eşyalar da tasarlayan Demirci, pandemi döneminde saf gümüş ve altından yapılmış antibakteriyel maskeler gibi sınırlı sayıda tasarım da üretti.

İstanbul’da saf gümüş ve altından yapılmış antibakteriyel maskeye bakan bir bayan, 1 Aralık 2022. (Fotoğraf: Shadati/ Xinhua)

Ekoturk televizyon analisti Murat Tufan’a göre Dünya Kupası, farklı kültürlerin kaynaşması düşünüldüğünde dünyanın en önemli olayı. Sporyarışmalardan biridir.

Demirci’nin tasarımlarının bilgilendirici olduğunu belirten analist, şahinin Katar, yerleşim yerleri ve stadyumlar için değerine vurgu yaptı.

Tufan, “Tasarımı bizim (Türk halkının) Katar’ı daha iyi anlamamız için çok önemli.” dedi.

Demirci’nin Katarlı müşterisine işini teslim etmesiyle tanınırlığı arttı. Çeşitli televizyon kanallarında tasarımıyla ilgili bir dizi röportaj yayınlandı.

Demirci’nin detaylı çalışmasının anlamlı bir amaca hizmet ettiğini belirten Tufan, “Günümüzün küreselleşen ve somutlaşan dünyasında unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan zanaatkarlığın önemini tüm dünyaya hatırlattı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu